dinsdag 31 maart 2015

Gedichtanalyse Pluk de dag van C. Buddingh

Pluk de dag

Vanochtend na het ontbijt
ontdekte ik, door mijn verstrooidheid,
dat het deksel van een middelgroot potje marmite
(het 4 oz net formaat)
precies past op een klein potje heinz sandwich spread

natuurlijk heb ik toen meteen geprobeerd
of het sandwich spread-dekseltje
ook op het marmite-potje paste

en jawel hoor: het paste eveneens

Cees Buddingh


Het is een gedicht dat geschreven is in de jaren 60. In deze tijd wilden de dichters verandering. Ze wilden de poëzie meer toegankelijk maken voor iedereen zodat iedereen het kon begrijpen. Er mag vanaf nu geen grote kloof meer zijn tussen de realiteit en de kunst. De poëzie moet nu een stukje van het leven weergeven. Vanaf nu kan alles ook een onderwerp zijn van een gedicht.

Het gedicht gaat dus over een potje marmite en zijn sandwich. Hij vertelt dus dat hij zijn dag goed begonnen is door zijn ontbijt. 

Je ziet dus duidelijk in dit gedicht dat het over een banaal onderwerp gaat. Er wordt eenvoudige taal gebruikt. De titel geeft een boodschap mee. Het is een soort van readymade, want het is iets dat uit zijn normale omgeving wordt gehaald en dan als kunst wordt gebruikt.

Je kan geen stijlfiguren terug vinden in het gedicht en er zit ook niet echt een rijmschema in het gedicht. De eerste twee verzen rijmen maar voor de rest niets.

De afbeelding spreekt voor zich. Het is gewoon de weergaven van het potje waar de dichter het over heeft. Met deze afbeelding wil ik de werkelijkheid en de kunst samenvoegen.